Μέλι & υγεία

Έχει το μέλι ιδιότητες θεραπευτικές και σε τι βοηθά; Ακολουθεί μια λίστα με τη χρήση του  μελιού σε διάφορες καταστάσεις υγείας.

Έγκαυμα

μέλι ιδιότητεςΜπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι αν καείτε και το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό. Δρα ως αντιβακτηριακό και ηρεμεί το δέρμα. Απλώστε ένα παχύ στρώμα μελιού στο έγκαυμα και αφήστε το να δράσει. Φυσικά αν πρόκειται για σοβαρό έγκαυμα δεν αρκεί το μέλι και πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.


Καταπολέμηση ακμής

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του μελιού συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακμής. Εφαρμόστε μια λεπτή στρώση μελιού στο πρόσωπό σας, όπως κάνετε με τη μάσκα προσώπου. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.


Ενίσχυση πεπτικού

Το μέλι είναι πολύ ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές του, εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και βοηθά στις μυϊκές συσπάσεις του εντέρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα.

Επίσης περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του με αποτέλεσμα τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων που προέρχονται από αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών.


Συκώτι

Η γλυκόζη που περιέχεται στο μέλι αυξάνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις.


Νεφρά

Το μέλι, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, συντελεί στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς πολλών άχρηστων υλικών. Έχει σαφή διουρητική ενέργεια και χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης.


μέλι ιδιότητεςΚαρδιά

Η καρδιά, εργαζόμενη συνεχώς, έχει ανάγκη ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης. Το μέλι περιέχει γλυκόζη και επομένως βοηθά και ζωντανεύει την καρδιά.


Αναπνευστικές οδοί και κρυολογήματα

Στην αρχαιότητα ήταν γνωστές οι εισπνοές μελιού. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.


Αϋπνίες

Μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού σε χλιαρό νερό και…καλή σας νύχτα. Η θαυματουργή και πάλι γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό.


Δέρμα

Πληγωθήκατε; Βάλτε μέλι. Η παρουσία του πάνω στην πληγή οδηγεί στην αύξηση της γλουταμίνης, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στις επανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, ενώ διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών.


μελι αθλητεςΜέλι και αθλητισμός

Στην αρχαιότητα, πριν μπουν στο στίβο οι αθλητές έπαιρναν μέλι, γιατί το θεωρούσαν αναζωογονητικό του οργανισμού. Αλλά και σήμερα αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής των αθλητών και των αθλητριών.


Παιδί

Μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Προστατεύει τα δόντια του, απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της αναιμίας, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Το να μάθουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη, μετά τα όσα είπαμε πιο πάνω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί πράξη αγάπης.


Μακροζωία

Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή μακροζωίας. Αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.